20 July

EU bekijkt mogelijkheden lage btw energiebesparing

EU-commissaris Energie en Klimaat Miguel Arias Cañete gaat bekijken of het mogelijk is een lager btw-tarief toe te passen voor materialen die bijdragen aan energiebesparing.

Hij zegt dit naar aanleiding van een uitspraak van het Europese Hof dat een lage btw op isolatiematerialen en zonnepanelen in Groot-Brittannië onwettig heeft verklaard.

In een gesprek met EurActiv verklaarde Cañete dat hij het probleem rond isolatiematerialen heeft aangekaart bij zijn collega Jyrki Katainen. Hij stelt dat de uitspraak van het Hof investeringen in energiebesparing zal afremmen. Dat is in strijd met het energie- en klimaatbeleid in de EU dat er juist op is gericht veel meer energie te besparen in de gebouwde omgeving. Dat kan sneller en beter, vindt hij, maar daar helpt een hoog btw-tarief niet echt bij.

Daarnaast gaat Cañete aan de slag met andere regels voor tekortberekeningen bij gemeenten. Nu telt elke investering, ook als die uit eigen zak wordt betaald,mee voor het overheidstekort. Die regel wil Cañete aanpassen, waardoor gemeenten wel kunnen investeren.

Bron: Cobouw, www.energiegids.nl

Over Enervedo

Enervedo is een adviesbureau met als specialisme energie en energiebesparing. Enervedo beschikt over de kennis op technisch, financieel en organisatorisch gebied, benodigd voor optimalisatie van de energiehuishouding van bedrijven en organisaties.

Enervedo Energie Advies

Ruitenstraat 18
3311VS Dordrecht

T +31 (0)78 618 42 47
E info@enervedo.nl
I www.enervedo.nl